Heilig boontje

Over een jonge vrouw, zwanger, zonder netwerk en zonder spullen voor de baby, maar wel vol dromen en idealen…..

Een jonge vrouw werd bij ons aangemeld door het CJG. Zij was hoogzwanger, alleen en had veel stress omdat ze geen babyuitzet voor haar kindje had. Daarnaast wilde ze graag naar school of werken en zich richten op haar toekomst, maar had geen idee waar te beginnen.

Binnen onze aanpak zijn de eerste twee stappen gericht op het verminderen van stress.

De gezinsondersteuner zorgde als eerste -met hulp van fondsen- voor een babyuitzet. Dit verlaagde de stress dusdanig dat moeder in staat was om in stap 3 acties uit te gaan zetten.

Ondertussen werd ook de baby geboren. Dit zorgde niet alleen voor heel veel blijheid bij moeder, maar ook dat haar wens om iets van haar leven te maken, alleen maar groter werd. Op dit moment had ze een uitkering, daar wilde ze zeker van af. Moeder vond dit geen goed voorbeeld voor haar dochter. De wens om naar school te gaan of te gaan werken was groter dan ooit.

De eerste actie was om contact te leggen met haar klantmanager bij SoZaWe, dit verliep echter zeer moeizaam. O.i.v. corona en personeelswisselingen, kreeg moeder uiteindelijk pas na een aantal maanden een vaste klantmanager toegewezen en werd er een aanvraag voor een opleiding gedaan. Moeder moest wachten op een oproep. En ze wachtte, en wachtte en wachtte…

Het geduld van zowel de moeder als de gezinsondersteuner raakte op!

Door een miscommunicatie tussen SoZaWe en de opleiding was moeder helaas niet opgeroepen.

Door deze ontwikkelingen leerde de gezinsondersteuner moeder pas echt goed kennen. Zij zag een vrouw met veel capaciteiten maar nog onvoldoende ingeburgerd om zelfstandig op haar strepen te kunnen staan en overal achteraan te bellen.  Een kansrijke vrouw dus; maar wel een vrouw die NU de juiste zet nodig had.

De gezinsondersteuner meldde haar aan bij “Heilige Boontjes”. Heilige Boontjes werkt samen met jonge Rotterdammers met een randje. De meeste mensen zien deze jongeren als kansloos, zij als kansrijk! De ideale plek voor “onze” moeder. Moeder volgt nu bij Heilige Boontjes een leer/werk traject terwijl haar dochter naar de opvang gaat.

Moeder is trots op zichzelf; zij heeft een doel en vooruitzicht én is een goed voorbeeld voor haar dochter. En wij? Wij zijn trots op moeder. Zij zit bij ons inmiddels in stap 5 van onze aanpak, de stap van de nazorg; moeder kan het weer zelf, wij blijven op de achtergrond aanwezig. Deze stap kan wat langer duren……want hoe fijn is het om als gezinsondersteuner bij moeder langs te kunnen gaan op haar werk en ondertussen te genieten van een heerlijke kop koffie of lunch van Heilige Boontjes.