Schulden vrij……

Over een moeder met schulden en depressieve gevoelens door een heftig verleden.

Maar ook over een moeder die droomt van een schuldenvrij leven en een gestructureerd huishouden.

Moeder is via de schoolmaatschappelijk werkster van de school van haar zoontje aangemeld bij  ”van Kansarm naar Kansrijk”.

Moeder kampt met een depressie, ontstaan door een heftig verleden en vindt het lastig om structuur te brengen in haar huishouden. De kinderen zitten door corona dagelijks thuis, waardoor ze de structuur en het overzicht helemaal kwijt raakt. Het wordt moeder allemaal te veel. Niet in de laatste plaats door de aanwezige schulden die zwaar drukken op moeder.

Moeder liep al bij een psycholoog vanwege haar depressie, maar wilde daarnaast heel graag hulp bij het zoeken naar een oplossing voor haar schulden, opvoedondersteuning, hulp bij het aanbrengen van structuur én hulp bij het zoeken naar een dagbesteding.

Er werd als eerste gewerkt aan haar financiën door een afspraak te maken bij schuldhulpverlener. Helaas liep dit contact van begin af aan niet lekker, moeder kreeg steeds minder vertrouwen. Tegelijkertijd werd ook het contact met de gezinsondersteuner steeds minder. Moeder zei afspraken af, reageerde niet meer op whatsapp-berichten en reageerde niet op telefoontjes van de gezinsondersteuner. Drie maanden lang probeerde de gezinsondersteuner in contact te komen met moeder, zonder resultaat.

Toen, uit het niets nam mevrouw ineens weer contact op. Zij bleek in de tussentijd zelf geprobeerd te hebben om haar schulden op te lossen. Ze was in contact gekomen met de verkeerde persoon. Zij beloofde gouden bergen en moeder stond niet stevig in haar schoenen. Moeder is afgeperst en bleef met een nog grotere schuld achter.

Moeder durfde aanvankelijk geen contact met onze gezinsondersteuner op te nemen, maar wat zijn we blij dat ze dit wel heeft gedaan!  Natuurlijk pakken wij de ondersteuning weer op ongeacht de situatie.

Wij hebben moeder in contact gebracht met één van onze samenwerkingspartners op financieel gebied. Zij hebben goede afspraken met de schuldeisers kunnen maken en uiteindelijk de schulden van moeder in z’n geheel af kunnen lossen.

En dat gaf rust! 

Zoveel rust, dat moeder nu de ruimte voelde om zich te focussen op de opvoeding en het aanbrengen van structuur in haar huishouden. Dit is gelukt! Moeder was heel blij met de ontstane stok achter de deur en de constante duwtjes in de goede richting van onze gezinsondersteuner. Maar uiteindelijk heeft moeder het zelf gedaan!

De structuur en het betere contact met haar kinderen deed moeder heel goed, haar depressieve klachten verminderden en moeder heeft nu zelfs een baan gevonden waar ze met veel plezier werkt.

Als we nu bij moeder thuis komen zien we een opgewekte vrouw, die structuur heeft aangebracht in haar leven en dat van haar kinderen. Kinderen die met hulp van St Meedoen inmiddels allemaal naar een sport gaan en waar moeder met hulp van St. Jarige Job verjaardagsfeestjes voor organiseert.

Kortom: een krachtige moeder die weer zelfstandig verder kan!