Bijeenkomst over broers en zussen bij Stimulance

Tijdens de lock-down zaten veel ouders en kinderen nogal op elkaars lip, wat natuurlijk wel eens voor spanningen en ruzies zorgde. Onze opvoedambassadeurs gaven aan dat ze in hun netwerken merkten dat veel ouders tips willen over de manier waarop je met ruzies tussen broertjes en zusjes om kunt gaan. Daarom organiseerden we in samenwerking met Miriam, pedagoog bij Twinkeltje Opvoedondersteuning een online themabijeenkomst hierover, die goed bezocht werd.

Oorzaken van ruzies

Miriam legde uit wat oorzaken kunnen zijn van ruzies tussen broertjes en zusjes. Een van de oorzaken is dat jonge kinderen in de veilige thuisomgeving oefenen met sociale vaardigheden. Ze zoeken de grenzen op en leren wat wel en niet kan. Dat zorgt zeker voor botsingen en ruzies; het voordeel is dat je eigen broertjes en zusjes je niet zomaar laten vallen (wat met vriendjes en klasgenoten soms wel het geval kan zijn). Ruziemaken hoort dus in zekere zin bij de ontwikkeling van je kind, een ontwikkeling die thuis in een veilige omgeving kan plaatsvinden.

Een andere reden is dat kinderen graag de goedkeuring van hun ouders willen. Ze zullen er alles aan doen om gezien te worden; als dat niet positief gebeurt, dan maar negatief. Kinderen willen graag aandacht en kunnen het soms slecht verdragen als ze voor hun gevoel minder aandacht krijgen dan hun broertjes of zusjes. Dit kan soms leiden tot frustraties en ruzies.

Lees hier meer over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.