Van “bankslaper” naar “man met huis én baan”
Dit gezin is aangemeld vanuit één van onze Dikkertje Dap locaties, waar twee van de drie zonen gebruik maken van de opvang. Een gezin waar vader en moeder op het punt staan om met veel ruzie uit elkaar te gaan. Er moet hulp geboden worden aan vader, een bankslaper, die een huisje nodig heeft voor zichzelf en zijn zoons. Moeder is erg verdrietig en zelfs een beetje depressief.
Na een aantal gesprekken besluiten ouders het toch nog een keer samen te proberen. Onze gezinsondersteuner besluit om eerst twee grote stress factoren aan te pakken. Er worden twee bedden aangeschaft zodat de oudste kinderen alleen op een eigen kamer kunnen slapen en niet meer bij de ouders in bed. Én moeder krijgt een fiets met twee kinderzitjes zodat ze overal naartoe kan gaan zonder dat het haar geld kost. Moeder en vader merken dat dit aanzienlijk in kosten scheelt, het ov is duur.
Vader zit vaak thuis, heeft geen werk, geen ID bewijs, helemaal niets, alleen heel veel schulden. Moeder voelt dat vader een blok aan haar been is. Als vader alles op orde zou hebben zou dit positief zijn voor het gezin. De gezinsondersteuner zet vader aan het werk: hij moet zorgen dat hij een vaste baan gaat vinden, vanuit daar gaan we verder kijken, kan er een ID aangemaakt worden en kan hij zich in Rotterdam laten inschrijven.
Een jaar én een aantal banen later is vader voor zichzelf begonnen. Helemaal op eigen kracht laat hij zich inschrijven bij de moeder van zijn zoons. Hij heeft een boekhouder die zijn schulden netjes afbetaald en de zaken gaan goed.
Moeder heeft heel veel (ook praktische) ondersteuning vanuit ons project nodig gehad. Naast de afspraken thuis belde ze de gezinsondersteuner vaak; soms met belangrijke vragen, soms om even bevestigd te krijgen dat ze het goed deed. Moeder doet het nu goed met de verzorging en opvoeding van de jongens. De oudste gaat inmiddels naar de basisschool en moeder (die met een verstandelijke beperking kampt) heeft ervoor gezorgd dat hij zindelijk is en brengt haar kinderen elke dag netjes op tijd naar school en de peuterspeelzaal. Mailtjes die ze moet sturen naar instanties doet ze inmiddels allemaal zelf. Moeder is een zelfstandige vrouw geworden.
Hoe goed voelt dat als je als gezinsondersteuner overbodig bent geworden!
Trots zijn we op deze twee.